Sosyal Medya

Güncel

Suudi Arabistan’a lüks eleştirisi

Kutsal topraklardaki lüks yapılaşma tepkiye neden oluyor. Uzmanlar, Suudilerin, turizm sektörünü dini vecibelerden daha önemli gördüğü eleştirisini yapıyor.



Ä°ki milyon kiÅŸinin hacı olduÄŸu Kurban Bayramı geride kaldı. Ancak Suudi Arabistan hükümeti, kutsal topraklarda oluÅŸturduÄŸu lüks turizm sektörüyle haccın ruhuna zarar vermekle eleÅŸtiriliyor. Katar merkezli haber sitesi Middle East Eye’da bir yazı kaleme alan gazeteci Shenaz Kermalli, gökdelenler, lüks oteller ve alışveriÅŸ merkezlerinin hızla yayıldığı Kabe çevresinin geri dönüşü olmayan biçimde deÄŸiÅŸtiÄŸini ifade ediyor.
 
Bir yanda dilencilerin, bir yanda pahalı alışveriÅŸ merkezlerinden çıkmayan insanların bulunduÄŸunu ifade eden Kermalli, kutsal topraklarda sarsıcı bir yoksullukla zenginliÄŸi aynı yerde buluÅŸtuÄŸunu belirtiyor. Normal ÅŸartlarda hac ibadetini yerine getirecek maddi duruma sahip birçok kiÅŸinin, bu pahalılığı karşılayamayacağını belirten yazar, Suudi hükümetinin, turizm ve konaklama sektörünün çıkarlarını, Müslümanların manevi ihtiyaçlarının üzerinde tuttuÄŸu eleÅŸtirisini yapıyor. Kermalli’nin görüşlerini aldığı Ä°slam Mirası AraÅŸtırmaları Vakfı BaÅŸkanı Dr. Ahmed Alevi, “Roma ya da Vatikan’da böyle bir ÅŸey göremezsiniz” diyor. Lüks otellerde, sanki plajdaymış gibi güneÅŸlenme bölgelerinin olmasını ve ‘Kabe manzaralı spor salonlarını’ eleÅŸtiren Alevi, bu gidiÅŸle Mekke ve Medine’nin bir ‘tatil bölgesi’ haline getirilerek Ä°slami mirasının silineceÄŸini söylüyor.
 
Ä°NÅžAATLAR PETROLE BAÄžLI
 
Bölgede inÅŸaatı süren Abraj Kudai oteli de eleÅŸtirilere hedef oluyor. 12 kule ve 10 bin odadan oluÅŸacak otel, Kabe’nin yanına inÅŸa ediliyor. Kermalli’ye konuÅŸan Boston Ãœniversitesi öğretim üyesi Tarık DoÄŸru, “Bana göre Suudi hükümeti haccı unutulmaz bir deneyim haline getirmek istiyor. Hükümet, burada karşılanması gereken bir piyasa talebi gördü” diyor. Öte yandan bu dev projelerin sürdürülebilirliÄŸi de tartışma konusu. Zira son dönemde petrol fiyatlarının düşmesinin ardından inÅŸaatların durma noktasına geldiÄŸi belirtiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.